Atlantic mackerel

Peixe de corpo alongado e cor verdosa azulada, percorrido por liñas verticais negras e un ventre prateado con tons brancos.
Presenta unha especie de aletiñas (pínnulas) próximas ao rabo, tanto no dorso coma no ventre. Ten unha cabeza afiada e pode chegar a medir ata 50 centímetros. Acada a madurez aos dous ou tres anos e reprodúcese entre os meses de maio e xullo.
Pode atoparse ata os 200 metros de profundidade, aínda que a finais da primavera se achega á costa en grandes bancos e entra nas rías, nadando a medias augas. No inverno regresa a augas máis profundas. É unha especie moi abundante en canto ás capturas e de gran presenza nos mercados. Péscase cando se achega á costa con cerco e tamén, ás veces, con liña (curricán). Está suxeita a cotas, normalmente captúrase o primeiro trimestre do ano.
En fresco admite as máis variadas solucións: fritida resulta exquisita, de gusto potente. Máis suave é á prancha con allo, perexil e limón. Acepta o escabeche como a que máis e no forno ten o equilibrio dun prato rotundo cunha gornición adecuada. É común atopala xa en filete limpo ou, se non, é doado fileteala en V na casa. Próbea así fileteada ao forno: sobre unha base de cebola e patacas, todo moi fino, póñense os filetes adobados, cóbrese con papel de aluminio e dáselle un asado curto.
Details of species
- FAO code: MAC
- Scientific name:Scomber scombrus
- Galician name: Xarda
- Spanish name: Caballa
- Biological group: Peixes

- Minimum size: 20 cm
- Measurement Method: O tamaño medirase desde a punta da cabeza ata o extremo da aleta caudal
Where to find it
- Confraría Sindical de Pescadores San Xoán de Redondela
- Confraría de Pescadores "Nuestra Señora de las Arenas" de Fisterra
- Confraría de Pescadores "San Antonio" de Cambados
- Confraría de Pescadores "San José" de Cangas (Lonxa)
- Confraría de Pescadores "San Martiño" de Bueu
- Confraría de Pescadores "Virxe do Carmen" de Rianxo
- Confraría de Pescadores San Telmo de Porto do Son
- Confraría de Pescadores Virxen do Carmen de Corcubión
- Confraría de Pescadores de Muros
- Confraría de Pescadores de Portonovo
- Confraría de Pescadores de Portosín
- Confraría de Pescadores e mariscadores de Ferrol
- Cíes Artesanais S. Coop. Galega
- Lonxa de A Guarda
- Lonxa de Campelo, A.I.E.
- Lonxa de Malpica
- Lonxa de Ribeira, S.L.
- Mar do Morrazo, S.C.G.