Boi

Este crustáceo ten o corpo ovalado e liso, máis ancho ca longo, de cor marrón vermella. Ten dúas fortes pinzas no seu primeiro par de patas. Non é moi doado distinguir o galego do francés: o noso é máis peludo nas patas e as pinzas teñen máis dentes ca o boi de Francia.
Habita fondos areosos e rochosos, a maior ou menor fondura dependendo do seu tamaño. O seu crecemento é moi lento, polo que é pouco abundante. Acada a madurez sexual aos 5-6 anos. A súa extracción regúlase a través e plans de explotación anuais, nos que se determinan entre outras cousas, os períodos de veda, normalmente entre xuño e novembro. Captúrase principalmente con miños. Tamén pode ser capturado con outras con artes de enmalle fixas como trasmallos e raeiras ou con nasas.
A delicada mestura de mar e carnosidade fan do boi un prato exquisito simplemente cocido. Das súas patas dianteiras obtemos as talladas máis saborosas e con elas podemos probar a facer un salpicón. Pódese facer un changurro, aínda que é máis frecuente facelo con centola.
Datos da especie
- Código FAO: CRE
- Nome científico:Cancer pagurus
- Nome galego: Boi
- Nome castelán: Buey de mar
- Grupo biolóxico: Crustáceos

- Tamaño mínimo: 13 cm
- Forma de medición: O boi medirase atendendo á máxima largura do cefalotórax medida perpendicularmente á liña mediana anteroposterior do cefalotórax (LARCT)
Onde atopalos
- Confraría Sindical de Pescadores San Xoán de Redondela
- Confraría de Pescadores "La Anunciada" de Baiona (Lonxa de Baiona)
- Confraría de Pescadores "Nuestra Señora de las Arenas" de Fisterra
- Confraría de Pescadores "San Antonio" de Cambados
- Confraría de Pescadores "San José" de Cangas (Lonxa)
- Confraría de Pescadores "San Martiño" de Bueu
- Confraría de Pescadores "Virxe do Carmen" de Rianxo
- Confraría de Pescadores San Telmo de Porto do Son
- Confraría de Pescadores Virxen do Carmen de Corcubión
- Confraría de Pescadores de Cedeira
- Confraría de Pescadores de Lira
- Confraría de Pescadores de Muros
- Confraría de Pescadores de Portonovo
- Confraría de Pescadores e mariscadores de Ferrol
- Cíes Artesanais S. Coop. Galega
- Lonxa de A Guarda
- Lonxa de Campelo, A.I.E.
- Lonxa de Malpica
- Lonxa de Ribeira, S.L.
- Mar do Morrazo, S.C.G.