Lura

Molusco de corpo esvelto, alongado en forma de tubo, e a cabeza máis pequena ca as especies afíns. As aletas forman un rombo que vai desde o extremo posterior ata a metade do corpo. A cor é rosa transparente (cando están vivas) ou parda con pintas polo dorso.
Vive a 100-150 m de profundidade, pero de abril a decembro "entra" nas nosas rías. En Galicia captúrase de xeito artesanal con poteiras.
A lura fresquiña é de sabor delicioso e pódese preparar enteira sen limpar. Se é grande, a carne da lura moi fresca é algo dura e hai quen prefire un conxelado previo na casa. Temos que evitar o exceso de lavado en auga doce (hai quen di que se debe de evitar totalmente). O seu delicioso sabor poténciase en guisos coa súa tinta ou nos clásicos fritidos ou rebozados. Próbeas tamén cun arroz feito sobre caldo de peixe, en empanada ou recheas.
Datos da especie
- Código FAO: SQR
- Nome científico:Loligo vulgaris
- Nome galego: Lura
- Nome castelán: Calamar o calamar europeo
- Grupo biolóxico: Cefalópodos

- Tamaño mínimo: 10 cm
- Forma de medición: A lura, choco e especies afíns mediranse pola lonxitude dorsal do manto
Onde atopalos
- Confraría Sindical de Pescadores San Xoán de Redondela
- Confraría de Pescadores "La Anunciada" de Baiona (Lonxa de Baiona)
- Confraría de Pescadores "Nuestra Señora de las Arenas" de Fisterra
- Confraría de Pescadores "San Antonio" de Cambados
- Confraría de Pescadores "San José" de Cangas (Lonxa)
- Confraría de Pescadores "San Martiño" de Bueu
- Confraría de Pescadores "Virxe do Carmen" de Rianxo
- Confraría de Pescadores Virxen do Carmen de Corcubión
- Confraría de Pescadores de Cedeira
- Confraría de Pescadores de Muros
- Confraría de Pescadores de Portonovo
- Confraría de Pescadores e mariscadores de Ferrol
- Confraría de pescadores "San Cipriano" de Aldán - Hío
- Cíes Artesanais S. Coop. Galega
- Lonxa de A Guarda
- Lonxa de Campelo, A.I.E.
- Lonxa de Malpica
- Lonxa de Ribeira, S.L.
- Mar do Morrazo, S.C.G.