Polbo

Polbo

Cefalópodo de oito brazos e cabeza grande, debaixo da que agacha unha boca formando un pico "de loro" duro do que se vale para comer nécoras, cangrexos... Ten dúas filas de ventosas nos tentáculos pola súa cara interna, a diferenza do polbo cabezón. Mimetízase co fondo e carece de cuncha.

Vive preto das costas e é de hábitos nocturnos. A forma máis utilizada para capturalo é a nasa deseñada especificamente para o polbo, aínda que tamén entra nas nasas de nécora. Desde terra péscase con raña. Unha arte tradicional é a do espello, desde a dorna ou chalana.

Á feira é o prato típico de Galicia por excelencia: cocido con coidado de que non se pase de tempo; isto é, durante 40 ou 50 minutos dependendo do tamaño e sen destapar a pota, para que a cocción sexa constante á mesma temperatura. Antes de empezar a fervelo é recomendable escaldalo introducíndoo tres veces na auga fervendo e, unha vez cocido e cortado, sen que arrefríe, botarlle un chorro de aceite de oliva virxe, sal e pemento doce e picante ao gusto. Tamén se presta para poñelo nunha vinagreta, encebolado ou en caldeirada segundo a receita da Illa de Ons. Está riquísimo en empanada, ou nun guiso con arroz e patacas, ou cun rustrido de cebola á mugardesa.

Datos da especie

  • Código FAO: OCC
  • Nome científico: Octopus vulgaris
  • Nome galego: Polbo
  • Nome castelán: Pulpo común
  • Grupo biolóxico: Cefalópodos
1000 g

Tamaño mínimo: 1000 g

Forma de medición: O polbo medirase polo peso total unitario