Agulla

Ten unhas queixadas moi aguzadas que acollen uns dentes afiados. Posúe un corpo longo e estreito de cor verdosa con brillos prateados na zona do lombo. A espiña e as escamas teñen tonalidades azuis verdosas moi características. Acada os 75 centímetros. No verán achégase ás costas formando grandes bancos.
Á agulla gústanlle as augas abertas e batidas con riqueza de peixes máis pequenos. O seu prato favorito son as xoubiñas e os pións. É un gran depredador. A agulla péscase nas faenas de cerco e ao curricán. Dispoñible todo o ano. A súa mellor época é entre marzo e agosto.
Estamos diante dun peixe excelente, mal considerado polo aspecto verdoso do seu interior. Por iso, lamentablemente, é pouco habitual encontrala en fresco, malia a súa carne compacta prestarse a multitude de solucións na cociña por un módico prezo. Afumada, tradición que se está recuperando, é un prato exquisito; e nos guisos obtéñense dela sorprendentes resultados. Tamén resulta moi recomendable a empanada de agulla. Simplemente frita é saborosísima. En certas aldeas da Costa da Morte faise en caldeirada, xunto con outros peixes azuis.
Datos da especie
- Código FAO: GAR
- Nome científico:Belone belone
- Nome galego: Agulla
- Nome castelán: Aguja
- Grupo biolóxico: Peixes

- Tamaño mínimo: 25 cm
- Forma de medición: O tamaño medirase desde a punta da cabeza ata o extremo da aleta caudal
Onde atopalos
- Confraría Sindical de Pescadores San Xoán de Redondela
- Confraría de Pescadores "Nuestra Señora de las Arenas" de Fisterra
- Confraría de Pescadores "San Antonio" de Cambados
- Confraría de Pescadores "San José" de Cangas (Lonxa)
- Confraría de Pescadores "San Martiño" de Bueu
- Confraría de Pescadores San Telmo de Porto do Son
- Confraría de Pescadores Virxen do Carmen de Corcubión
- Confraría de Pescadores de Muros
- Confraría de Pescadores de Portonovo
- Confraría de Pescadores de Portosín
- Confraría de Pescadores de Sada
- Lonxa de Malpica
- Lonxa de Ribeira, S.L.