Doncela

Peixe cun aspecto moi característico de boca fina e corpo alongado e vivas cores. A cor é variable: dorso marrón e ventre dourado claro, cunha liña lateral branca e unha mancha azul no opérculo en machos novos e femias.; e castaña ou verde, cunha banda lateral alaranxada, que vai dende a cabeza ata a cola ou en zigzag, unha mancha azulada na parte anterior do corpo e outra azul no opérculo dos machos. Pode chegar a medir ata 30 centímetros.
É un peixe gregario que forma pequenos grupos que viven en zonas de pedra e algas. Captúrase con pouca frecuencia ao trasmallo. Tamén con liña e anzois pequenos, adaptados ao tamaño da boca.
O seu sabor é delicado e a textura moi agradable. Dependendo do tamaño admitirá varias solucións: Os pequenos en fritadas ou á grella e os máis grandes poden ir en caldeirada, na que se pode combinar con outros peixes como abadexo, maragota, sanmartiño ...
Datos da especie
- Código FAO: COU
- Nome científico:Coris julis
- Nome galego: Doncela
- Nome castelán: Julia
- Grupo biolóxico: Peixes

- Tamaño mínimo:
- Forma de medición: O tamaño medirase desde a punta da cabeza ata o extremo da aleta caudal
Onde atopalos
- Confraría Sindical de Pescadores San Xoán de Redondela
- Confraría de Pescadores "La Anunciada" de Baiona (Lonxa de Baiona)
- Confraría de Pescadores "Nuestra Señora de las Arenas" de Fisterra
- Confraría de Pescadores "San Antonio" de Cambados
- Confraría de Pescadores "San José" de Cangas (Lonxa)
- Confraría de Pescadores "San Martiño" de Bueu
- Confraría de Pescadores Virxen do Carmen de Corcubión
- Confraría de Pescadores de Muros
- Confraría de Pescadores de Portonovo
- Cíes Artesanais S. Coop. Galega
- Lonxa de A Guarda
- Lonxa de Malpica
- Lonxa de Ribeira, S.L.