Solla

A solla pódese distinguir da solla de altura (Pleuronectes platessa) polo seu corpo ovalado e asimétrico, de cor parda - olivácea, frecuentemente punteado con manchas escuras e claras. A cara cega - ou inferior - da solla é branca. Pode chegar a medir ata 50 centímetros. Reprodúcese durante a primavera.
Vive en fondos areosos de ata 40 metros de profundidade. Soporta ben as diferencias de salinidade, podendo internarse nos ríos. É moi abundante e ben valorada.
Captúrase habitualmente ao trasmallo, principalmente durante os primeiros meses do ano.
A fórmula estelar de prepara-la solla é pasala por unha tixola cun aceite de oliva de calidade. Así, a súa carne branca, que debemos cociñar ó punto, amosa todo o seu sabor.
En caldeirada ou cocida cun chorro de aceite de oliva resultaralle tamén moi saborosa.
Datos da especie
- Código FAO: FLE
- Nome científico:Platichthys flesus
- Nome galego: Solla
- Nome castelán: Platija
- Grupo biolóxico: Peixes

- Tamaño mínimo: 25 cm
- Forma de medición: O tamaño medirase desde a punta da cabeza ata o extremo da aleta caudal
Onde atopalos
- Confraría Sindical de Pescadores San Xoán de Redondela
- Confraría de Pescadores "La Anunciada" de Baiona (Lonxa de Baiona)
- Confraría de Pescadores "Nuestra Señora de las Arenas" de Fisterra
- Confraría de Pescadores "San Antonio" de Cambados
- Confraría de Pescadores "San José" de Cangas (Lonxa)
- Confraría de Pescadores "San Martiño" de Bueu
- Confraría de Pescadores "Virxe do Carmen" de Rianxo
- Confraría de Pescadores Virxe do Carme de Arcade
- Confraría de Pescadores Virxen do Carmen de Corcubión
- Confraría de Pescadores de Muros
- Confraría de Pescadores de Portonovo
- Confraría de Pescadores e mariscadores de Ferrol
- Cíes Artesanais S. Coop. Galega
- Lonxa de A Guarda
- Lonxa de Campelo, A.I.E.
- Lonxa de Malpica
- Lonxa de Ribeira, S.L.
- Mar do Morrazo, S.C.G.