Ourizo

Ourizo

O ourizo é de cor escura, con tendencia ás cores negra, verde e violeta. Ten unhas púas robustas e aguzadas que, ao caeren, deixan ver un corpo dividido en grupos de placas. Desprázanse con esas púas, aínda que moi lentamente. O corpo do ourizo non é totalmente esférico, senón que está algo achatado polas zonas da boca e do ano. As gónadas femininas son de cor amarela forte ou alaranxadas; as masculinas, amarela clara ou parda.

Captúrase mediante mergullo profesional semiautónomo, dentro de plans de explotación específicos aprobados pola Administración. O problema biolóxico no caso desta especie radica en que a súa época de comida coincide xusto coas semanas anteriores á posta dos ovos. De aí a necesidade de controlar severamente as extraccións.

Do ourizo só se toma a gónada ou glándula reprodutora que está no seu interior. Na Costa da Morte din: "cando o cuco cuca, o ourizo está cucado", porque na primavera xa lle pasou o tempo. A cociña clásica aposta por tomalos crus, abrindo o ourizo con coidado e metendo a culler. A cociña moderna incorporouno en mollos que acompañan peixes aos que lles multiplica os recendos a mar. Cos ourizos prepáranse tamén conservas, patés, revoltos, maionesas.

Datos da especie

  • Código FAO: URM
  • Nome científico: Paracentrotus lividus
  • Nome galego: Ourizo
  • Nome castelán: Erizo De Mar
  • Grupo biolóxico: Equinodermos
5,5 cm

Tamaño mínimo: 5,5 cm

Forma de medición: Nos equinodermos o tamaño medirase ao longo do diámetro do seu dermatoesqueleto (casca) pugas (DD)