Touca

Touca

Corpo vexetativo constituído por varias láminas redondeadas, de ata 30 centímetros de diámetro, delicadas, translúcidas, pouco consistentes e de cor variable, dende rosa-violácea ata gris-verdosa. Únese ao substrato pola parte central, que lembra un embigo, de aí o nome de umbilicalis. Pola súa escasa consistencia, ao sacala da auga reprégase sobre si mesma. É bastante mucosa ao tacto.

A touca vive sobre mexillóns ou rochas batidas do litoral e é abondosa na primavera. Non existe recolección industrial. As poucas veces que se recolle faise de xeito manual nas baixamares.

Posúe un alto contido en proteínas e vitaminas. No Xapón, unha alga semellante, o nori, é usada en sopas, caldos e salsas ou para envolver arroz frío con anacos de peixe formando o chamado sushi. No País de Gales úsase para elaborar o laverbread, ou xelatina de algas, que se está a popularizar noutras zonas de Europa. Prepárase lavando as algas e poñéndoas a cocer en auga con sal entre 8 e 12 horas, ata que ten o aspecto dun puré mesto. Esta polpa, á que se lle poden engadir diversos colorantes, vértese sobre unha táboa de madeira e déixase unha noite para que endureza e escoe. O produto final é unha xelatina escura e brillante, cun agradable sabor e arrecendo mariño. Para o seu consumo, refógase con manteiga e sérvese como guarnición de diferentes pratos.

Datos da especie

  • Código FAO: FYS
  • Nome científico: Porphyra umbilicalis
  • Nome galego: Touca
  • Nome castelán: Nori
  • Grupo biolóxico: Algas

Onde atopalo